Nieuwe wetgeving over participatie bij bouwprojecten

Wat houdt participatie in volgens de Omgevingswet en wat kan Nieuws van de Bouw voor je betekenen?

Het betrekken van de omgeving bij bouw- en infraplannen, wordt steeds belangrijker. Zeker na de invoering van de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking trad. Hier lichten we toe wat deze wet inhoudt en wat Nieuws van de Bouw voor je kan betekenen.

Nieuws van de Bouw bewonerscommunicatie QR code voor bouw en infra projecten

Participatie volgens de Omgevingswet

Vanaf 1 januari 2024 moet je bij het aanvragen van een omgevingsvergunning aangeven of je anderen hebt betrokken bij de voorbereiding van jouw plannen. Het doel hiervan is meer draagvlak en betere besluitvorming. Heb je anderen betrokken, dan is het verplicht om aan te geven hoe je de anderen hebt betrokken en wat de resultaten van de participatie zijn.

Verplichte participatie

Participatie is vaak niet verplicht. Een gemeente kan gevallen aanwijzen waarbij participatie wel verplicht is. Het gaat dan om activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is.

Vrij om participatie vorm te geven

Hoe je de participatie vormgeeft, is niet vastgelegd. Elke situatie is anders en je hebt de ruimte om zelf keuzes te maken.

Omgeving betrekken

Nieuws van de Bouw ondersteunt je bij het vormgeven van de participatie. Door het inrichten van een projectpagina en een tijdlijn, kun je de omgeving informeren over de plannen. Je kunt de betrokkenheid vergroten door bijvoorbeeld het organiseren van keukentafelgesprekken of bewonersbijeenkomsten. De uitnodigingen hiervoor verstuur je in een handomdraai met gepersonaliseerde brieven op adresniveau. Bovendien kunnen bewoners eenvoudig in contact komen via de (dynamische) QR-code. Rapportages van alle interacties kun je gebruiken als bijlage bij de omgevingsvergunning. Zo ziet een gemeente precies hoe de participatie is vormgegeven.

Snel aan de slag?

Start vandaag nog met jouw eerste project. Neem contact op en we helpen je graag op weg!